Skøytegruppa Tynset IF

Hedmarkinger i Ungdoms-VM i Heerenveen

Even , Ole Dahl fra Stange, Maiken Nervik fra Elverum, Mats Andersson fra Kongsvinger og Mari.
Tina Mengkroken fra Sand deltok også fra Hedmark

Beste nordmann i Nederland
Even  viste igjen fram sitt skøytetalent under Viking Race på Thialf stadion i Heerenveen i Nederland 4. og 5.mars.
HEERENVEEN: Sammenlagt plasserte Johansen seg som beste nordmann i sin årsklasse i det som blir omtalt som det uoffisielle Ungdoms-VM på skøyter.
Men det holdt ikke til pallplass denne gangen, for her møtte tynsetingen sterk konkurranse fra løpere fra 10 nasjoner.

Ny kretsrekord av Even

I fjorårssesongen markerte Johansen seg som sprinter, og han var spesielt rask på de første hundre meterene.
Løpene i Heerenveen viste at framgangen er størst på de lengre distansene.
500 meter første dag av mesterskapet ble en liten nedtur for nordmennene. Even Johansen kom i mål på 40,77. Langt unna personlig rekord denne gangen. Men likevel best av de norske.
Påfølgende 3000 meter samme dag gikk unna på 4.21,21.Etter en 1000 meter der han gikk inntil 1.19,46, avsluttet Johansen med en 1500 meter på 2.02,14
- 1500 meteren er det jeg er mest fornøyd med, sier Johansen som legger til at turen til Nederland har vært en flott opplevelse.

Kjempefornøyd trener

Trener i skøytegruppa, Jon Arne Hugudal er imponert over løperne sine.
- Det er artig å være med i Tynset skøytegruppe når en ser hva løperne har prestert. Vi har virkelig blitt lagt merke til av de andre klubbene. Dette er en inspirasjon for løperne, både de som er her i Heerenveen og de som er hjemme. Even har hatt en lang sesong og han begynner å bli sliten. Likevel klarte han å mobilisere skikkelig før det siste løpet. 1500 meteren var imponerende og det ble ny kretsrekord. På 500 var han ikke skikkelig våken før han gikk til start, og løpet ble på det jevne. Mari hadde litt utur i og med at hun falt. Marginene var ikke helt på hennes side denne gangen.
Hugudal er også full av lovord når det selve arrangementet.
- Dette har vært lærerikt. Vi har fått se og høre hvordan andre driver. Og vi har knyttet mange kontakter.

Et skikkelig løft

-Dette er storeslem!. Rett og slett! Slik oppsummerer Harald van der Horst, reiseleder for de norske deltakerne til Viking Race.
Norge sikret seg 20 medaljer under årets Ungdoms-VM og oppturen i norsk skøytesport ser ut til å fortsette. Norge tok flere medaljer i år enn på de tre foregående årene til sammen.
- I tillegg til medaljene har vi satt en ny Viking Race-rekord. Vi har fått 6 nye landsrekorder og en rekke med personlige rekorder. Dette viser at vi i snitt har løftet oss betraktelig.
Likevel ser van der Horst utfordringer.
- Løpere i de eldste klassene kunne vi kanskje forventet mer av. Men de har gått mange løp i år . Utfordringen er å bli bedre på langdistanse. Her er vi for langt etter de beste.
Horst legger til at skøyteforbundet nå lanserer en utviklingstrapp der løperne fort kan få svar på hvordan de ligger an.

Sveiser sammen

Viking Race er ikke bare et skøyteløp. Løpere og ledere kjører buss fram og tilbake, og får dermed mye tid sammen.
- Det er viktig å sveise sammen, sier van der Horst. Alle har noe å lære av andre. Dette er nyttig. Kontakten løperne i mellom er viktig. Også for støtteapparatet er dette viktig.
Under oppholdet i Heerenveen bor løperne hos vertsfamilier. Totalt 90 vertsfamilier stiller opp på dette.
- Skøyter er yndlingssporten her nede, sier van der Horst. Dessuten er det et åpent folkeslag. Ordningen med vertsfamilier har vært vellykket. For løperne er dette lærerikt og de lærer å stå på egne bein.
 


Even i Heerenveen

Mari møtte verdens beste
Da Mari Øverli fra Tynset gikk til start på 500 meter i Ungdoms-VM, skulle hun møte løperen som har verdens beste tid i sin årsklasse.
HEERENVEEN: Italienske Elisa Rapisarda hadde personlig rekord som var over tre sekunder bedre enn Øverli, og det er mye på 500 meter.Det viste seg etter bare noen få meter at italieneren nok en gang skulle gå et kjempeløp, men Mari gjorde også sine saker bra.- Hun var veldig raskt ute i starten, sier Øverli. Jeg hadde første indre, men italieneren var først ute på vekslingssiden. Øverli var sjanseløs mot italieneren, men kom inn til ny personlig rekord på 46, 49.
I neste løp var Øverli uheldig og falt på sin 1000 meter, men hun lå godt an til å slette noen rekorder.
- Hadde Mari ikke falt, ville det blitt ny kretsrekord, sier Jon Arne Hugudal. Mari datt i utgangen av svingen og seila på baken nesten helt inn til mål før hun fikk reist seg opp. Hun tapte mye, men fikk likevel en bra tid.
Kretsrekorden var også innen rekkevidde på 1500 meter, men også her ble det litt <stang ut> for Øverli. I mål manglet det bare fem tiendeler før rekorden ble slettet. Øverli kom inn til 2.23,77 og satte med det ny personlig rekord.
 


Mari i Heerenveen